ABD’nin Türkiye’de algısı yerlerde…
03 Ağustos 2017 - Yeni Şafak
Bizim gazetenin bir haberi inşallah gözlerden kaçmaz. Bizce sonuçları çok önemli ve dikkatlice ele alınmalı; özellikle de siyasi iletişim açısından…
Pew Research Center tarafından yapılan bir araştırma bu. Önce Pew Araştırma Merkezi ile ilgili kısa bilgi aktaralım. Sadece araştırma yayınlayan bir kuruluş bu. ABD politikaları, gazetecilik ve medya, internet, bilim ve teknoloji, din ve toplumsal yaşam, ‘Hispanik’ eğilimler, küresel davranış biçimleri ve değişimler, ABD’deki sosyal ve demografik eğilimler…
Tüm araştırmalara şu adresten ulaşmak mümkün: www.pewresearch.org
Son araştırmalardan birinde dünyadaki ülkelere “Sizin için en büyük tehdit nedir?” diye sorulmuş. Sonuçlara göre Türkiye dünya üzerinde kendisi için en büyük tehlikenin ABD'den geleceğini söyleyen birinci sıradaki ülke olmuş.
ABD'yi tehdit olarak gören ülkeler sıralamasında ikinci sırayı Güney Kore alırken, listedeki ilk dört sırayı ABD'nin müttefiki olan ülkelerin oluşturmasının altını çizen yorumcular; ABD'nin müttefiki olarak bilinen Güney Kore'de %70 ve Japonya'da %62 oranında tehdit olarak algılanırken, sınır komşuları olan Meksika ve Kanada halkının da ABD'yi Rusya ve Çin'den daha tehlikeli bulmasıyla ABD’nin iletişim konusunda o kadar başarılı olamadığını ifade ediyorlar…
ABD'yi en az tehdit olarak gören ülke ise tahmin edilebileceği üzere İsrail...
Türkiye’nin kendisi için gördüğü tehdit konusunda yaptığı sıralama şöyle:
- ABD’nin gücü ve etkisi %72
- Irak, Suriye gibi ülkelerden çok sayıda mültecinin gelişi %64
- Küresel ekonominin durumu %59
- Diğer ülkelerden siber saldırılar %54
- Rusya’nın gücü ve etkisi %54
- Küresel iklim değişimi %53
- Çin’in gücü ve etkisi %33
- IŞİD (DAEŞ) %62
- Küresel iklim değişikliği %61
- Diğer ülkelerden siber saldırılar %51
- Küresel ekonomi konuları %51
- Irak, Suriye gibi ülkelerden çok sayıda mültecinin gelişi %39
Öte yandan, araştırma Türkiye’de siyasî iletişim alanında çalışan ve kariyer yapanların ABD politikaları konusunda çok daha ince ayarlar yapmaları gerektiğine işaret ediyor… ABD hayranlığı, belli dar bir kesim hariç, artık geçer akçe değil sanki…
Öte yandan bodoslama ABD hayranlığı kadar, külliyen ABD’yi reddeden düşmansı bir tavrın, %62’nin dışındaki %38’i düşünerek, pek isabetli olmayacağı da iyi değerlendirilmesi gereken hususlardan biri…